Megosztás

Kapcsolat

Szendrői Gazdaság Kft.


3752 Szendrő, Ivánka tanya 1.

Tel: +36/48-460-018

E-mail: info@szendroigazdasag.hu

Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 8.00 - 16.00
Szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00
Péntek: 8.00 - 16.00
Szombat: 8.00 - 13.00
Vasárnap: Zárva

Ile de France bárány

Tenyésztési cél:


Kettős hasznosítású (hús-gyapjú) félintenzív fajta tisztavérben történő hazai fenntartása alkalmankénti import igénybevételével, fenntartva a fajta származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fajtatiszta populáció növelése, kielégítve a hazai és külföldi tenyészállat igényeket kiemelkedő képességű egyedek előállításával. Más fajtákkal keresztezve az egyedi hústermelőképesség javításához keresztező partner biztosítása, hús végtermék előállítás céljából partner.

Fajtajelleg leírása:


A fej széles, mindkét ivarnál szarvatlan. Fülek közepesen nagyok és vízszintesen állnak. A nyak rövid, erősen izmolt. A mellkas mély és dongás, a hát és ágyék egyenes és széles, vízszintesen hosszú. A far széles, hosszú kitelt combjai szembetűnően teltek. A combokat nézve minden irányból széles és oldalról nézve hátrafelé jellegzetesen domborodó. A lábak szabályos állásúak, kiálló szervezeti szilárdságú remek csontozattal. A gyapjú színe fehér, élénk fényű, A homlokot a szemöldök vonaláig, a végtagokat lábtőig illetve csánkig gyapjútakaró fedi. A gyapjú finomsága 26-36 mikron.
A bőr hússzínű, a körmök viaszsárgák. Nyálkahártyákon, füleken pigmentfoltok előfordulhatnak.
Tetszetős húsformákkal rendelkezik, aszezonalitásra való hajlama jó, az év bármely szakában termékenyíthető, ellentétben sok húsfajtával. A merinóhoz hasonló fajta magas szinten ötvözi az anyai és hústermelési tulajdonságokat. A fajtára 1,4 – 1,8 szaporulat jellemző. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-140 kg súlyúak.

 

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

  • törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • fajtastandardtól eltérő gyapjújelleg
  • szarvaltság vagy szarv kezdemény
  • színes folt a testen vagy gyapjúban


 

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nőivar hímiva
Életkor első elléskor, maximum(hó): 30  -
Báránykori súlygyarapodás, min.(g/nap): 280 320
Testsúly éves korban, minimum (kg): 45 65