2012.02.07.
Bárányhús, fokhagyma, szekfűbors, tárkony, gomba, zöldborsó, citrom
- 50 dkg kicsontozott báránycomb
- 1 kis vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál só
- 1 mokkáskanál szegfűbors
- 1-1 kiskanál kakukkfű és tárkony
- 1 hegyes édes zöldpaprika
- 2-2 sárgarépa és gyökér
- 4-5 szem csiperkegomba
- 15 dkg fagyasztott (idényben friss) zöldborsó
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kis citrom leve
A húst lehártyázzuk, 1 centis kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a húst és a zúzott fokhagymát és még 4-5 percig tovább pirítjuk. Bô 1,5 liter vízzel felöntjük, megsózzuk, fûszerezzük, felforraljuk. A paprikát egészben, a kétféle répát fél karikákra vágva adjuk hozzá. Lefedve kis lángon kb. 1 óra alatt puhára fôzzük. A fôzés vége felé a cikkekre vágott gombát és a még fagyos zöldborsót is belefôzzük. A tejfölt a liszttel elkeverjük, egy keveset a forró levesbôl belemerítünk, a levest ezzel sűrítjük. Citromlével ízesítjük.