2012.02.07.
Birkahús, karalábé, burgonya, paprika, kömény
- 80 dkg birkahús /comb, lapocka
- 1 sárgarépa és fehérrépa
- 1 kisebb fej karalábé
- 15 dkg burgonya
- 5 dkg zsír
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 erôs csöves paprika
- 1 kávéskanál pirospaprika
- kiskanál só
- 1 mokkáskanál ôrölt köménymag
A csipetkéhez:
- 1 tojás
- kb 10 dkg finomliszt
- csipetnyi só
A húst kicsontozzuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk a zsíron üvegesre sütjük. A húst és a csontokat, hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. Majd a zúzott fokhagymával, pirospaprikával és köménnyel fűszerezzük. Egy kevés vizet öntünk rá, az apróra vágott paradicsomot és paprikákat is hozzáadjuk. Lefödve, kis lángon 1,5 óra alatt puhára pároljuk. dőközben ha zsírjára sülne, levét mindig pótoljuk. A burgonyát , sárgarépát, fehérrépát, karalábét megtisztítjuk a húshoz hasonló kockákra vágjuk a puha húshoz adjuk, 25-30 perc alatt készre főzzük. Közben a tojást annyi liszttel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk összegyúrjuk, megsózzuk és 2-3 perccel azelőtt, hogy a gulyás elkészülne, a levesbe „csipkedjük”.