2012.02.07.
Bárányhús, szalonna, sonka, paradicsom
- 1-1,5 kg bárányhús
- 5dkg zsír vagy vaj
- 20 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg csíkokra vágott főtt sonka
- 3-4 dkg. só
- 2 evôkanál paradicsompüré
- 1 kiskanál bors
- 1 evôkanál liszt
- 1 dl vörösbor
- 1 kiskanál pirospaprika
- 0,5 dl tejföl
- csapott evôkanál cukor
A báránycombot kicsontozzuk és vékony zsineggel átkötözzük. Megtűzdeljük a főtt sonkaszeletekkel és a csíkokra vágott füstölt szalonna felével. Megsózzuk, megborsozzuk. A maradék füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk és zsírjával a combot meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe, kisebb tepsibe tesszük, alufóliával letakarjuk, időnként óvatosan leemelve a fóliát, saját zsírjával meglocsoljuk. Közepes sütési hőmérsékleten a comb nagyságától függően kb. egy órán keresztül sütjük. Közben a bort a pirospaprikát és a tejfölt összekeverjük és kenőtollal vagy ecsettel pirosodó húst többször megkenjük. A paradicsompürét a zsíron vagy vajon megpirítjuk, elkeverjük a liszttel és 2-3 dl vízzel felengedjük. Enyhén megcukrozzuk, felforraljuk. Amikor mélyvörösre megsült a comb, kivesszük a zsineget levágjuk róla. Majd a pecsenyét felszeleteljük és a mártást ráöntjük.